Behandelingen

Actief oefenprogramma

De Behandeling bestaat uit een actief oefenprogramma om de functie van de buikspier te herstellen. De oefeningen worden per persoon aangepast. De ene buik is de andere niet, maatwerk blijkt van groot belang om de diastase te behandelen.

Op de poli kan ik gebruik maken van echografie, dit helpt mee om de diastase te meten en de spieractie inzichtelijk te krijgen.

Veelal komen mensen die al diverse oefeningen hebben geprobeerd met onvoldoende resultaat. Maatwerk is belangrijk, kijken en voelen wat er gebeurt. Eerst de connectie van de spieren en daarna pas krachtopbouw.

De oefeningen worden in het begin veelal in zittende en staande posities uitgevoerd en zijn goed in te passen in uw dagelijkse activiteiten. De training zal daardoor optimaal benut kunnen worden.

Belangrijk is de connectie en motor controle van de spieren, weer voelen dat het gaat werken en dan verder.

Interventies en buikband

De functie van diverse spierketens worden meegenomen in de behandeling, te denken aan de ademhaling, bekkenbodem ( vaak juist loslaten!), rug, benen en de schouders. Stress reductie is heel belangrijk. Kracht training is de allerlaatste fase.

Tijdens de behandeling kunnen er bepaalde interventies nodig zijn. Denk aan buikmassage ( soft tissue therapie ) met name bij centrale bolle buiken en mobilisaties. De buikband kan worden aangeschaft ter ondersteuning van de rug en het opvangen van buikdruk bij inspanning.

De buikband speelt geen actieve rol in het herstel, dat zal d.m.v. de oefeningen gebeuren. Wel wordt de band als prettig ervaren en kan ontspanning worden gevoeld. Gebruik van de buikband kan worden afgebouwd zodra de functie voldoende hersteld is.

  • Diastase behandeling, herstel je buik.
    De wijking van de buikspier sluiten of functioneel te herstellen.
    Proberen een operatie te voorkomen, of als voortraject voor de operatie.
  • Begeleidingstraject voor- en na een operatieve buikwandcorrectie.
  • Postoperatieve behandeling, ook voor oude littekens, waarbij littekenweefsel een belemmering geeft in het soepel en krachtig bewegen.
  • Buikherstel na de zwangerschap, zo ook voor herstel na een keizersnede.
  • Buikwandpijn behandelen.

Contact

Emmeloord
Medisch centrum “de Houttuinen”
Houttuinen 5, 8501 XP

Heerenveen

Abe Lenstra Stadion
Ingang P of sportstad , eerste etage ( poli pijngeneeskunde)

+316 122 708 37
info@diastasecentrum.nl